Srček
Recepti

Štrudelj mame Helene

Testo:

  • 500 g moke
  • 3 žlice olja
  • malo sladkorja in soli
  • 1 jajce
  • približno 200 ml vode

Nadev:

  • 3 kg jabolk
  • 250 g masla
  • 100 g drobtin
  • sladkor po okusu
  • 2 kisli smetani in »škrjub«
  • 2 celi jajci
  • cimet

Priprava:
Jabolka olupimo, narežemo na lističe, nato dodamo drobtinice prepražene na maslu, kislo smetano, »škrjub«, jajca ter vse skupaj na rahlo premešamo.

Sestavine najprej nekaj minut stepamo s kuhalnico, nato pa testo na deski mesimo toliko časa, da postane gladko in elastično. Kepico namažemo z oljem in jo pokrito pustimo počivati 30 minut. Nato testo razvaljamo z oljem in enakomerno potresemo z nadevom, ga pokapamo z oljem, posipamo s sladkorjem in cimetom. Testo previdno zavijemo in položimo v namaščen pekač. Pečemo 45 minut pri 180 °C.

Recept pripravila Daninka Brožič iz Jablance po izročilu mame Helene s Štajerskega.

Recept je povzet po knjigi: Smrdel, Slavica. Jedi naših starih mam. Ilirska Bistrica: Društvo podeželskih žena, 2014.

Pa dober tek vam želimo!