Štrudelj mame Helene
Testo:
- 500 g moke
- 3 žlice olja
- malo sladkorja in soli
- 1 jajce
- približno 200 ml vode
Nadev:
- 3 kg jabolk
- 250 g masla
- 100 g drobtin
- sladkor po okusu
- 2 kisli smetani in »škrjub«
- 2 celi jajci
- cimet
Priprava:
Jabolka olupimo, narežemo na lističe, nato dodamo drobtinice prepražene na maslu, kislo smetano, »škrjub«, jajca ter vse skupaj na rahlo premešamo.
Sestavine najprej nekaj minut stepamo s kuhalnico, nato pa testo na deski mesimo toliko časa, da postane gladko in elastično. Kepico namažemo z oljem in jo pokrito pustimo počivati 30 minut. Nato testo razvaljamo z oljem in enakomerno potresemo z nadevom, ga pokapamo z oljem, posipamo s sladkorjem in cimetom. Testo previdno zavijemo in položimo v namaščen pekač. Pečemo 45 minut pri 180 °C.
Recept pripravila Daninka Brožič iz Jablance po izročilu mame Helene s Štajerskega.
Recept je povzet po knjigi: Smrdel, Slavica. Jedi naših starih mam. Ilirska Bistrica: Društvo podeželskih žena, 2014.
Pa dober tek vam želimo!