Srček
Recepti

Kvašeni štruklji

Testo:

  • 500 g bele moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 300 g kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 50 g masla
  • 1 žlica olja

Nadev:

  • 3 žlice sladkorja za karamel
  • 100 g drobtin
  • 100 g masla
  • 50 g grobo narezanih orehov
  • pest rozin

Recept pripravila: Branka Jaksetič, Jablanica

Priprava:
Nadev pripravimo tako, da sladkor karameliziramo, dodamo drobtine, maslo, orehe in pest rozin. Vse skupaj malo premešamo.V moko naredimo jamico, vanjo damo kvas z mlekom in sladkorjem, premešamo in pustimo vzhajati. Nato dodamo rumenjake, jajce, maslo, olje, mleko, sladkor in vse skupaj ugnetemo v gladko testo.
Pustimo vzhajati. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom, zavijemo v štrukelj in položimo na platnen prtiček, ki ga zavežemo z vrvico, in kuhamo v slanem kropu 30 minut.

Recept je povzet po knjigi: Smrdel, Slavica. Jedi naših starih mam. Ilirska Bistrica: Društvo podeželskih žena, 2014.

Pa dober tek vam želimo!