Kvašeni štruklji
Testo:
- 500 g bele moke
- 3 žlice sladkorja
- 300 g kvasa
- 2 rumenjaka
- 1 celo jajce
- 50 g masla
- 1 žlica olja
Nadev:
- 3 žlice sladkorja za karamel
- 100 g drobtin
- 100 g masla
- 50 g grobo narezanih orehov
- pest rozin
Recept pripravila: Branka Jaksetič, Jablanica
Priprava:
Nadev pripravimo tako, da sladkor karameliziramo, dodamo drobtine, maslo, orehe in pest rozin. Vse skupaj malo premešamo.V moko naredimo jamico, vanjo damo kvas z mlekom in sladkorjem, premešamo in pustimo vzhajati. Nato dodamo rumenjake, jajce, maslo, olje, mleko, sladkor in vse skupaj ugnetemo v gladko testo.
Pustimo vzhajati. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom, zavijemo v štrukelj in položimo na platnen prtiček, ki ga zavežemo z vrvico, in kuhamo v slanem kropu 30 minut.
Recept je povzet po knjigi: Smrdel, Slavica. Jedi naših starih mam. Ilirska Bistrica: Društvo podeželskih žena, 2014.
Pa dober tek vam želimo!